KORISNI SAVETI

Sušenje košuljice

U Srbiji se u građevinskoj praksi nedovoljno pažnje poklanja vlažnosti cementne košuljice kao podne podloge. Na osnovu dosadašnjeg ispitivanja u Institutu IMS, prevelika vlažnost cementne košuljice je u preko 90% slučajeva uzročnik odlepljivanja (“podizanja”) parketa.

Fatalne greške su u nepoznavanju propisa, u slobodnoj vizuelnoj proceni stepena suvoće košuljice ili u prebrzoj izgradnji gde se zahteva završetak objekta za kratko vreme.

Kada govorimo o kontroli vlažnosti cementne košuljice neophodno je podsetiti na njenu prirodu. Košuljica je jedna vrsta betona i kao takva predstavlja higroskopan materijal  – upija vlagu ili je otpušta u zavisnosti od klimatskih uslova okoline. Zbog toga zahteva negovanje i određene uslove za sušenje: odgovarajuću temperaturu i relativnu vlažnost i strujanje vazduha.

Otežavajuće okolnosti sušenja cementne košuljice su i:

  • nepravilan redosled izvođenja zanatskih radova (malterisanje zidova, molerski radovi);
  • “čišćenje” košuljice od blata pranjem;
  • “grundiranje” podloge vodenim rastvorom lepka.

Izvor: Institut IMS


Mašinsko Isušivanje vlage je brzo i jednostavno i bez bilo kakvih neželjenih posledica. Ukoliko imate problem sa vlagom, poplavom ili bilo kakvom posledicom brzo izgradjenog objekta, konačno ste u mogućnosti da se rešite problema isušivanjem vlage iz svih vrsta materijala (betonaa, malter, cigle, drveta, itd.).

IMATE DODATNIH PITANJA? POZOVITE NAS: 063/599-873