KORISNI SAVETI

Kontrola vlažnosti

Sve češće se dešava da nastala zakašnjenja za vreme gradnje moraju da nadoknade izvođači završnih radova. Zbog toga se traže sva moguća rešenja za ubrzanje sušenja košuljice koje bi omogućilo polaganje završnih podnih obloga u najkraćem mogućem roku. Često se u prostore postavljaju grejači vazduha na naftu ili plin, čiji je učinak kontraproduktivan. Osim zagrejanog vazduha, produkt zagrevanja je i znatna količina vodene pare, koja se prepoznaje po orošenim staklima ili još preciznije očitava merenjem vlage u podlozi koja je viša od vrednosti izmerene pre početka prisilnog grejanja!

Prisilno isušivanje košuljice električnim kaloliferima ili centralnim grejanjem je znatno efikasnije.

Ipak, za ubrzano isušivanje nije dovoljno samo povišena temperatura u prostoru već i kontrolisano provetravanje prostora. U tu svrhu koristimo klasične merne uređaje – vlagomere. Pomoću njih jednostavno i precizno merimo zasićenost vazduha vlagom i procenjujemo kada vlažan vazduh treba zameniti svežim koji će biti sposoban da apsorbuje novu količinu vlage. 

U tom smislu najbolje rešenje za prisilno isušivanje košuljice je upotreba isušivača vazduha koji deluju na principu toplotne pumpe. Pomoću njih se efikasno suši vazduh u prostoru, a time posredno i podovi kao i zidovi. Iskustva iz prakse pokazuju da je kod pravilnog izbora i upotrebe isušivača vazduha, odnosno mašina za isušivanje vlage, u roku od dve sedmice moguće smanjiti udeo preostale vlage u košuljici sa 3% na 2,5%, pa čak i više. 


Mašinsko Isušivanje vlage je brzo i jednostavno i bez bilo kakvih neželjenih posledica. Ukoliko imate problem sa vlagom, poplavom ili bilo kakvom posledicom brzo izgradjenog objekta, konačno ste u mogućnosti da se rešite problema isušivanjem vlage iz svih vrsta materijala (betonaa, malter, cigle, drveta, itd.).

IMATE DODATNIH PITANJA? POZOVITE NAS: 063/599-873