KORISNI SAVETI

Isušivanje vlage nakon poplava

Nakon poplave, zidovi su potpuno mokri pa sušenje prirodnim putem može trajati mesecima I vrlo često nije opcija jer su objekti naseljeni ili u njimarade i borave ljudi. Većina stanovnika poplavljenih područja je primorana da nastavi život u poplavljenim kućama, domovima zdravlja, radnjama, proizvodnim pogonima, magacinima i svim drugim ustanovama.  

Vlaga koja ostaje u zidovima bilo kog objekta ili prostorije, primarno predstavlja ozbiljan problem za ljude i životinje ugrožavajući njihovo zdravlje. Sekundarno, dolazi do ubrzanog propadanja materijala od kojih je objekat izgrađen. 

S obzirom da je uzročnik poplave voda koja je vrlo često kontaminirana raznim mikro organizmima, nakon povlačenja vode i povećanja temperature, dolazi do ekspanzije istih mikro organizama i do ozbiljnog ugrožavanja zdravlja stanovnika.

Preporuke građevinskih stručnjaka i lekara za ponašanje u objektima kroz koju je prošla poplava:

Decu ne uvodite u vlažne prostorije najmanje sedam dana nakon povlačenja vode! 

Ne zagrevajte i ne isušujte prostor grejalicama i drugim neodgovarajućim mašinama pre čišćenja i dezinfekcije zidova jer grejanje ubrzava razvoj štetnih mikroorganizama, algi – gljivica i plesni koje deluju štetno na zdravlje ljudi, izazivajući infekcije, astmu, alergijske reakcije i brojne druge bolesti još dugo nakon poplava.

Laminate i podignute i valovite parkete odmah uklonite!

Sve navedeno treba uraditii u što kraćem roku!

Kada ste uklonili uništene i oštećene stvari i podne podloge, treba pristupiti čišćenju i dezinfekciji zidova i podova. Pri tome koristite zaštitne rukavice, obuću i maske za disanje zbog štetnih mikroorganizama i hemikalija. Grubo ostružite nečistoće sa zidova i podova, koristite lopate, četke, perače pod visokim pritiskom i usisavače za vodu. Skinite što više slojeva boje sa zida i tako ubrzajte isušivanje i olakšajte popravke nakon isušivanja. Na mestima gde su oštećenja maltera dublja, najbolje je da uklonite sav malter do zida i pričekate isušivanje.

Nakon čišćenja i dezinfekcije započite isušivanje prostorija opremom za isušivanje ili provetravanjem. Postupak mašinskog isušivanja sa profesionalnom opremom traje od dve do četiri nedelje. Vetrenjem, uz dobre vremenske prilike treba pričekati od 3 do 8 meseci u zavisnosti od godišnjeg doba. Kućni odvlaživači vazduha manje snage kakve možemo kupiti u prodavnicama pomoći će, ali njihova snaga nije dovoljna za adekvatno i efikano isušivanje nakon poplava.

Ako se voda nalazi u izolaciji ispod podne glazure – potrebna je specijalna oprema za vakumsko isušivanje izolacija i glazura.

Ne gletujte i ne krečite zidove pre potpunog isušivanja. Razne glet mase i boje zatvaraju pore pa se zidovi sporije suše. Krečite zidove kada ste potpuno sigurni da su zidovi suvi.

Izvor: Institut IMS


Mašinsko Isušivanje vlage je brzo i jednostavno i bez bilo kakvih neželjenih posledica. Ukoliko imate problem sa vlagom, poplavom ili bilo kakvom posledicom brzo izgradjenog objekta, konačno ste u mogućnosti da se rešite problema isušivanjem vlage iz svih vrsta materijala (betonaa, malter, cigle, drveta, itd.).

IMATE DODATNIH PITANJA? POZOVITE NAS: 063/599-873